Міфи про користь риб’ячого жиру та голодування при температурі

Нове дослідження показало, що риб’ячий жир не настільки корисний, як вважалося раніше. Як пише The Telegraph, вчені дослідили вплив риб’ячого жиру на серцево-судинні захворювання за участю 415 737 людей віком від 40 до 69 років.

Експерт з лікування нерегулярного серцебиття Ніл Срінівасан наголосив на різниці між звичайним риб’ячим жиром і риб’ячим жиром-регулятором.

Результати показали, що регулярне вживання риб’ячого жиру знижує ризик серцевих проблем у людей із діагнозом серцево-судинних захворювань. Однак для тих, хто не має таких проблем, вживання добавок може мати протилежний ефект, підвищуючи ризик інсульту на 5% і нерегулярного серцевого ритму на 13%. Тому Срінівасан не рекомендує риб’ячий жир при миготливій аритмії.

Попри це, риб’ячий жир має й інші переваги, зокрема високий вміст вітамінів A і D, які корисні для здоров’я очей, мозку та шкіри. Доктор Срінівасан радить дотримуватися середземноморської дієти, яка включає вживання жирної риби, як-от анчоуси й скумбрія, для отримання цих вітамінів.

Також експерти підтвердили користь меду і лимона при застуді. Дієтолог Люсі Міллер зазначила, що лимонний сік є чудовим джерелом вітаміну С, який зміцнює імунітет. Мед, своєю чергою, ефективніший за ліки для полегшення симптомів застуди, особливо кашлю, і допомагає очистити слиз і зняти закладеність носа.

Водночас гарячий пунш з алкоголем не рекомендується як засіб від кашлю. Лікарка Крішна Вакхарія пояснила, що хоча алкоголь може мати тимчасовий знеболювальний ефект, він зрештою знижує імунну функцію і робить організм вразливішим до хвороб. Вона рекомендує замінити алкоголь гарячим чаєм з лимоном, медом та імбиром.

Нарешті, медики розвінчали міф про голодування під час лихоманки. Доктор Вікрам Мурті зазначив, що калорії необхідні організму для боротьби з інфекціями, тому голодування може бути шкідливим. Під час лихоманки метаболізм підвищується, тому організму потрібно більше калорій. Мурті радить добре харчуватися і пити багато рідини для підтримки організму в цей період.